Hypotheekinformatie
Wat is een Annuïteitenhypotheek?

Een Annuïteitenhypotheek is een hypotheek die je tijdens de looptijd in zijn geheel aflost. Je maandbedrag bestaat namelijk uit rente en aflossing. In het begin betaal je vooral rente en los je weinig af. Na verloop van tijd los je steeds meer af en betaal je steeds minder aan rente.

Zo werkt een Annuïteitenhypotheek
  • Je kiest zelf de looptijd (maximaal 30 jaar) en een rentevaste periode (maximaal 30 jaar).
  • De hoogte van je hypotheek, het rentepercentage en de looptijd bepalen het maandbedrag van je Annuïteitenhypotheek.
  • Tijdens je rentevaste periode blijven het rentepercentage en je brutomaandbedrag gelijk.
  • Is de rente gedaald of gestegen, bijvoorbeeld wanneer je jouw nieuwe rentevaste periode kiest? Dan daalt of stijgt uw maandbedrag mee.
Bruto maandbedrag en netto maandlasten

Je betaalt aan de bank een bruto maandbedrag voor je Annuïteitenhypotheek. Als je recht hebt op hypotheekrenteaftrek krijg je geld terug van de Belastingdienst. Je bruto maandbedrag min de teruggave vormen uw netto maandlasten.

Je netto maandlasten stijgen tijdens de looptijd

Aan het begin van de looptijd zijn je netto maandlasten het laagst. Je betaalt dan nog vooral rente over het geleende bedrag. Je hebt in dat geval veel hypotheekrenteaftrek. Naarmate je meer aflost, daalt je hypotheekschuld en betaal je minder aan rente. Je hebt dan minder hypotheekrenteaftrek en daardoor hogere netto maandlasten.

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheek die je tijdens de looptijd in zijn geheel aflost. Je maandlasten bestaan uit rente en aflossing. Je lost gedurende de looptijd hetzelfde bedrag af waardoor je steeds minder aan rente betaalt (bij dezelfde rente).Je maandlasten zullen dus tijdens de looptijd van je hypotheek steeds lager worden.

Zo werkt een Lineaire Hypotheek
  • Je kiest zelf de looptijd (maximaal 30 jaar) en een rentevaste periode (maximaal 30 jaar).
  • De hoogte van je hypotheek, het rentepercentage en de looptijd bepalen het bruto maandbedrag van je Lineaire Hypotheek.
  • Het bedrag dat je maandelijks aflost is de gehele looptijd gelijk.
  • Doordat je schuld elke maand afneemt, betaal je steeds minder aan rente gedurende de rentevaste periode.
Bruto maandbedrag en netto maandlasten

Je betaalt aan de bank een bruto maandbedrag voor je Lineaire Hypotheek. Als je recht hebt op hypotheekrenteaftrek krijg je geld terug van de Belastingdienst. Je bruto maandbedrag min de teruggave vormen je netto maandlasten. Is de rente gedaald of gestegen, bijvoorbeeld als je jouw nieuwe rentevaste periode kiest? Dan berekenen we je bruto maandbedrag opnieuw.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je pas aan het einde van de looptijd je hypotheek in één keer aflost. Je kiest zelf de looptijd (maximaal 30 jaar) en een rentevaste periode (maximaal 30 jaar). Tijdens deze looptijd betaal je alleen rente en geen aflossing.

In één keer aflossen aan het einde van de looptijd

Met de Aflossingsvrije Hypotheek zorg je zelf voor het bedrag waarmee je jouw hypotheek op de einddatum volledig aflost. Bouw je zelf onvoldoende vermogen op? Dan loop je het risico dat je jouw huis moet verkopen om jouw hypotheek op de einddatum af te lossen. Daarbij bestaat de kans dat de verkoopopbrengst onvoldoende is om jouw hypotheek af te lossen.

Hiermee los je bijvoorbeeld af
  • Eigen middelen, zoals spaargeld en beleggingen
  • Verkoopopbrengst van jouw woning
Meer weten?

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak!