Maximale hypotheek
Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Bereken hieronder zelf wat jouw maximale hypotheek is en wat de maandlasten van je hypotheek zullen zijn. Vul onderstaande gegevens in, dan geven wij jou een indicatie van je maximale hypotheek.

Hypotheek berekenen

De maximale hypotheek is een indicatie van wat je ten hoogste kunt lenen op basis van je inkomen. Aan de resultaten van de berekening kunnen geen rechten worden ontleend. Houd er rekening mee dat je bij de aankoop van een woning altijd eigen geld moet inbrengen. Deze maximale hypotheek rekentool houdt geen rekening met persoonlijke situaties zoals de aflossingsstand, restschuld en overwerk.

Tip: het is mogelijk om extra te lenen voor de verduurzaming van de woning. Je hypotheekadviseur kan je er meer over vertellen.

Wat is belangrijk bij het berekenen van je maximale hypotheek?

Er zijn een aantal zaken belangrijk bij het berekenen van je maximale hypotheek.

Inkomen

Eén van de belangrijkste factoren waarmee je maximale hypotheek wordt berekend is je inkomen. Hoe hoger je inkomen is, hoe meer je kunt lenen. Niet elk onderdeel van je bruto salaris inkomen wordt meegenomen. Incidenteel overwerk of provisie bijvoorbeeld niet, maar een 13e maand en vakantiegeld weer wel.

Uitkering

Krijg je een tijdelijke uitkering (WW of WIA)? Dan kan het wel eens moeilijk worden om een hypotheek te krijgen. Met een vaste uitkering (WAO) is dit iets gemakkelijker

Dienstverband

Wat voor dienstverband je hebt is ook belangrijk voor de hypotheekverstrekker. Ben je in loondienst en heb je een tijdelijk dienstverband? Dan wil de hypotheekaanbieder een werkgeversverklaring van je werkgever hebben. Hiermee geeft de werkgever aan dat hij/zij de bedoeling heeft je vast in dienst te nemen. Ben je ZZP’er? Dan gelden er andere regels. In dit geval kijkt de hypotheekverstrekker ook naar de aansprakelijkheid die je in je werk hebt en de financiële toekomstverwachtingen.

Financiële verplichtingen

Niet alleen je inkomen is belangrijk. Als je per maand namelijk veel financiële verplichtingen hebt, kan er van je inkomen weinig meer overblijven. Daarom kijkt de hypotheekaanbieder ook altijd naar je verplichtingen per maand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alimentatie of leningen. Maar ook naar andere schulden die je in het verleden hebt gehad. Deze leningen staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Ook als je de lening inmiddels hebt afbetaald staat deze nog steeds geregistreerd en moet je hem opgeven bij je hypotheekverstrekker.

Toetsinkomen

Het toetsinkomen is het inkomen waarmee de hypotheekverstrekker berekent hoeveel je maximaal kunt lenen. De hypotheekverstrekker kijkt hierbij ook naar de eerder genoemde financiële verplichtingen Op basis hiervan bepalen ze het toetsinkomen. Het toetsinkomen is dus niet altijd gelijk aan je bruto inkomen. Heb je namelijk veel financiële verplichtingen? Dan wordt het maximaal te lenen bedrag steeds lager.

Waarde van het huis

Als de bank je maximale hypotheek berekent willen ze ook de waarde van het huis weten. Sommige hypotheekverstrekkers bieden je een hogere hypotheek als je deze gebruikt voor energiebesparende middelen zoals zonnepanelen of een zuinige HR-ketel.

Loan to value

Loan to value is de verhouding tussen de marktwaarde van je huis en de hoogte van de hypotheek. Dit percentage bepaalt hoeveel procent je van de marktwaarde van de woning mag lenen. De marktwaarde van je huis wordt bepaald door middel van een taxatie. Hiermee weet de hypotheekverstrekker of het huis waard is wat jij ervoor wilt betalen.

Toetsrente

Als de hypotheekrente hoog is, heb je ook hogere maandlasten. Hypotheekverstrekkers houden hier rekening mee bij het bepalen van de maximale hypotheek. De rente waarmee ze rekenen als ze je maximale hypotheek berekenen heet de toetsrente. Deze rente is anders dan de hypotheekrente die je betaalt en is afhankelijk van de rentevaste periode die je kiest. Kies je een korte rentevaste periode met een lage rente? Dan zal een hypotheekverstrekker je sneller een hoge maximale hypotheek geven. De rente is namelijk laag. Als de rente in de tussentijd stijgt, merk je dit sneller omdat je rentevaste periode kort is. Banken rekenen bij een korte rentevaste periode altijd met een minimum rente, ook al is de daadwerkelijke rente lager, om dit te voorkomen.