Woning

 

Prinsjesdag 2020: wat verandert er voor je huis?

 

Op Prinsjesdag 2020 presenteert het kabinet de Miljoenennota en de financiële plannen voor 2021. De wijzigingen die jou kunnen raken als (toekomstige) huiseigenaar hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Verdere beperking hypotheekrenteaftrek

Sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek geleidelijk verlaagd. Tot 2019 werd de hypotheekrenteaftrek jaarlijks beperkt met een bijkomende 0,5 procentpunt. In 2020 is de hypotheekrente verder beperkt en is de hypotheek tot maximaal 46% aftrekbaar. Vanaf 2021 wordt de hypotheekrenteaftrek verder versneld afgebouwd en gaat de aftrek met 3% per jaar omlaag tot in 2023 de aftrek beperkt is tot 37%. In 2021 is dus 43% van de hypotheekrente aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting.

Geen overdrachtsbelasting meer voor starters

Het kabinet wil de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt in 2021 laten vervallen. Ben je tussen de 18 en 35 jaar en ben je starter op de woningmarkt? En koop je in 2021 een huis waarin je zelf gaat wonen? Dan hoef je de 2% overdrachtsbelasting over de aankoopsom niet te betalen. Heb je al een eigen woning en ga je verhuizen naar een nieuwe woning? Dan blijft de overdrachtsbelasting 2% over de aankoopsom. Koop je een woning als beleggingsobject (bijvoorbeeld tweede woning of een woning voor je kinderen), dan moet je vanaf 2021 8% overdrachtsbelasting betalen.

De regeringsplannen zijn nog niet definitief

De Tweede en de Eerste Kamer moeten de plannen van de regering nog goedkeuren. Het is daarom mogelijk dat er nog het een of ander wijzigt. Wil je meer informatie over de wijzigingen voor 2021? De Rijksoverheid kan je er alles over vertellen.

 

 

Leave a comment