huisje-platteland
Steeds vaker worden agrarische bedrijven die te koop staan verkocht aan particulieren die er willen gaan wonen. Dat blijkt uit ‘Vastgoedmarkt in beeld’, een marktonderzoek dat NVM Agrarisch & Landelijk uitvoerde over de eerste zes maanden van 2020.

De vastgoedmarkt van agrarische bedrijven en landelijke woningen laat volgens dit onderzoek het afgelopen half jaar een tweeledig beeld zien: onzekerheid in de markt voor agrarische bedrijven en een toenemende populariteit in de markt voor landelijke woningen.

In de afgelopen vijf jaar is ongeveer 60% van de agrarische bedrijven in de verkoop gekomen door bedrijfsbeëindiging. Steeds minder van de verkochte agrarische bedrijven wordt gekocht door een andere ondernemer. In 2015 was dit nog 62%, tegenover 51% in 2020. Van de te koop aangeboden agrarische bedrijven werd 16% dit jaar gekocht door particulieren. Ard Klijsen, voorzitter NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk: “Zij stappen in met een herbestemmingsplan om op het voormalige boerenbedrijf te gaan wonen. De bedrijfsgebouwen of stallen die in zo’n geval overbodig zijn, worden dan vaak gesloopt.”

Kantoor aan huis

Die trend past volgens de Klijsen in de huidige trek van stad naar platteland. “Momenteel heeft een consument keuze uit vijf landelijke woningen. Drie jaar geleden waren dit nog tien. Deze cijfers volgen de krapte op de woningmarkt in de steden. Doordat steeds meer mensen de afgelopen maanden thuiswerken, zie je een nog grotere vraag naar meer vierkante meters en een groene omgeving. Vooral nieuwbouwplannen, waar eenvoudig een thuiskantoor in te bouwen is, zijn populair. Op sommige kavels wordt flink overboden.”

Leave a comment